Bygglovsguide – Vad Du Behöver Veta om Bygglov

Bygglov

Bygglov krävs vanligtvis om du planerar att uppföra en ny byggnad, göra en tillbyggnad eller genomföra vissa andra ändringar. Det kan även behövas bygglov för att sätta upp en mur, ett plank eller anordna ett upplag på din tomt. I vissa fall kan du också behöva göra en anmälan även om bygglov inte krävs. För att ta reda på om ditt projekt kräver bygglov eller anmälan, kontakta din kommun eller oss så hjälper vi dig!
När krävs det bygglov?


Lär dig mer om bygglov!


När krävs bygglov?

Några exempel på när bygglov krävs

Tillbyggnad & ombyggnad

För att bygga en ny byggnad eller göra en tillbyggnad krävs i de flesta fall bygglov. En tillbyggnad innebär att du ökar byggnadens volym, vilket kan ske uppåt, nedåt eller åt sidan. Även konstruktioner utan väggar kan ibland kräva bygglov, exempelvis altaner, garage, carports, balkonger och stödmurar.

Inomhusändringar

Om du planerar att förändra en byggnads användningsområde, exempelvis att omvandla ett garage till en bostad eller ändra ett kontor till ett boende, krävs bygglov. Om du ska flytta väggar inomhus och detta påverkar byggnadens bärande konstruktion, behövs också bygglov för att säkerställa att arbetet sker på ett säkert sätt.


Ändringar av byggnadens exteriör

Planerar du att förändra byggnadens yttre, exempelvis genom att byta fasad- eller takmaterial eller ändra färg, kan bygglov eller en anmälan vara nödvändig. För en- och tvåbostadshus gäller vissa undantag från bygglovsplikten om ändringen följer specifika regler.

Markarbeten

För att bygga en mur eller stödmur över 0,5 meter i höjd krävs bygglov, men det finns undantag för en- och tvåbostadshus. Vid förändringar av marknivån kan det istället krävas marklov.

Skorsten, rökkanaler

Vid installation av en ny rökkanal på fasaden eller en ny skorsten på taket, krävs bygglov då dessa påverkar byggnadens yttre utseende.

Skyltar & ljus-anordningar

För att sätta upp, flytta eller ändra fristående skyltar behövs oftast bygglov, men om skylten tas in över natten eller är mindre kan undantag gälla.

Rivning

Inom detaljplanerat område krävs rivningslov om du planerar att riva hela eller delar av en byggnad.


När krävs inte bygglov?

Vissa åtgärder som kräver bygglov är bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus om de uppfyller vissa villkor som exempelvis mått och placering. Vissa av de bygglovsbefriade åtgärderna för en- och tvåbostadshus kräver en så kallad bygganmälan.

Några exempel på när det normalt inte krävs bygglov
(Låt alltid kontrollera med din kommun om det finns särskilda regler)

Uteplats

Du kan utan bygglov anordna en skyddad uteplats med mur eller plank, så länge den ligger inom 3,6 meter från bostadshuset. Muren eller planket får dock inte vara högre än 1,8 meter.

Skärmtak

Det är tillåtet att sätta upp skärmtak över uteplatser, altaner, balkonger eller entréer, så länge den totala ytan av skärmtaken inte överstiger 15 kvadratmeter.


Friggebod & Attefall

Du har rätt att uppföra en eller flera fristående komplementbyggnader, så kallade friggebod om max  15m² eller attefallshus om max 30m² i närheten av bostadshuset utan bygglov men i de flesta fall gällande attefall krävs det i stället en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga. Den sammanlagda byggnadsarean av alla attefallshus som uppförs på tomten får inte vara större än 30 m2.

Takkupor

Det krävs oftast inte bygglov för att göra en eller två takkupor på ett en- eller tvåbostadshus, så kallade attefallstakkupor. I de flesta fall krävs det en anmälan och ett startbesked för att få börja bygga.

Fasadändringar

Du kan måla om, byta fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial utan bygglov, så länge ändringen inte påverkar byggnadens eller områdets karaktär. Om karaktären förändras krävs bygglov.

Övrigt

Observera att det finns flera exempel och undantag där bygglov inte krävs. Tex så får du göra en mindrea utbyggnad utan lov. Vi rekommenderar starkt att du tar hjälp av sakkunnig för att reda ut vad som gäller i ditt fall.





Lär dig mer om bygglov!

Hur jobbar vi fram ditt bygglov?

  1. Ni kontaktar oss för offert. Vi kommer överens om omfattning och pris

  2. Efter att vi kommit överens och ni godkänt offerten kontaktar vi dig för ett uppstartsmöte där vi samlar in de underlag som behövs för att förverkliga din idé.

  3. Vi tar fram de beställda ritningarna inom 1-2 veckor och skickar dem till dig för granskning. Därefter justeras ritningarna enligt dina önskemål tills du är helt nöjd.

  4. Om du vill kan vi skicka in ritningarna till kommunen och hantera all kontakt åt dig, så slipper du det. Om kommunen begär kompletteringar, tar vi hand om det också.

  5. Efter du fått besked från kommunen tar vi kontakt för en uppföljning